Származási helyük szerint
- Édesvízi halak
- Pontyfélék
- Tokfélék
- Kölönték
- Sügérfélék
- Pisztrángfélék
- Csíkfélék
- Harcsák
- Csukák
- Pócok
- Tengeri halak
- Vándorló halak - csak édesvízben képes a szaporodásra, ezért felúsznak a folyókba, majd a kishal egy darabig a folyóban él, azután visszatérnek a tengerbe (lazac, tok, viza).
Táplálkozási módjuk szerint
- békés halak
- ragadozó halak
A halhús színe szerint
- fehér húsú hal: világosabb a húsuk
- barna húsú hal: sötétebb a húsuk
A halhús zsírtartalma szerint
Belső vázuk szerint
- csontos halak (belső vázuk elcsontosodott) külső felülete sima, részben vagy teljesen pikkelyes
- vértes halak (belső vázuk porcos) bőrükön pikkely helyett csontlemezek (vértek) képződnek, pl. tok, viza, kecsege Forrás:www.horgasz.hu